dilluns, 7 de març del 2011

El Carnestoltes a la Vall Ferrera

El Carnestoltes, amb les seves calderades, la Passa, les disfresses i el farcit de carnaval, és una de les tradicions més arrelades i antigues del Pallars, i és celebrat any rera any a la Vall Ferrera i especialment a Àreu.

 Els primers d'encetar la festa enguany van ser els nens i nenes de l'escola de primària d'Alins, els quals van celebrar el dijous gras el 24 de febrer, una setmana abans d'hora per compaginar-ho amb la Setmana Blanca. Al matí, tots disfressats van passar pels pobles d'Àreu, Alins, Ainet i Araós a fer la plega o passa, recollint de cada casa embotits, ous, pa i altres manduques per fer a la tarda un bon berenar-sopar. 
Molts pares i mares a les 16h ja van començar a fer truitades i sucar pans amb el menjar recollit. I els més xefs ens van oferir pastissos casolans molt bons. Abans del berenar les nenes i nens ens van oferir una obra de teatre al Saló d'Alins que van estar preparant durant molt de temps: el "Guernica", una de les obres més emblemàtiques de Picasso, el qual ha estat el projecte d'estudi de l'escola els darrers mesos i del qual han aprés a pintar els diferents estils pictorics d'aquest gran pintor. 
Realment el muntatge i l'escenografia va ser sorprenent i els petits van fer d'actorassos. Primer tot representant els greuges de les guerres i després els beneficis de la pau, tot cantant al final "We are the world, we are the children" de Michael Jackson.

Una setmana després a Àreu, el dissabte 5 de març, com és costum es va celebrar el Carnestoltes  tot fent una bona calderada i carn a la brasa al migdia per més d'un centenar de comensals, al parc de davant del poble, on el temps va acompanyar en tot moment, com altres anys.
 En acabat de dinar, a les 17h es va passar per la Força i per Àreu a fer la plega, molts d'ells disfressats i cantant cançons i fent xaranga per cada casa. 
Sobre les 20h tots a veure el Barça (qui si no!) i sobre les 22h, en acabat el partit, la gent es va trobar de nou al local municipal a menjar unes bones truitades i embotits fruit de la recol·lecta feta durant la plega. Acabant amb un bon vi cremat per fer passar el fred de la nit d'hivern i cremar el colesterol acumulat. I fins l'any vinent, que aviat toca penitencia i dejú!

1 comentari:

  1. Felicitats. Sou en una de les zones més boniques de Catalunya. No deixeu que canvïi.Sóc la Susana del curs TIC virtual

    ResponElimina

La Vall Ferrera