dilluns, 2 d’agost del 2010

Dia del Dallaire a Àreu

El dissabte al matí, l'activitat organitzada pel Parc de demostració de l'ofici de dallaire i de transport d'herba en matxo a Àreu va ser tot un èxit, sobretot gràcies a la professionalitat del Sebastià Feliu i el Joan Vinyals, que ens van ensenyar els diversos secrets d'aquest històric ofici a la Vall Ferrera. A més, els diferents padrins i padrines d'Àreu, que van participar en tot moment de forma entusiasta, ens van demostrar que encara tenen la memòria ben viva de quan aquesta era la única forma de fer i recollir herba per alimentar el bestiar a l'hivern. Tot va començar amb l'ensellat del matxo al centre del poble i la col·locació dels arguens.
Després es va anar fins a un prat inclinat que havia deixat apunt el Feliu, vora el cementiri municipal d'Àreu, per fer la demostració de la dalla. Nos va explicar els diferents tipus de dalla i les eines complemenàries, i del tot necessaries, de la qual el bon dallaire no podia prescindir.
Tot seguit ens va ensenyar la tècnica correcta per dallar, que potser sembla fàcil a primera vista, però si ho proves t'en adones que no és gens, a part de que és bastant cansat. Fins i tot els nens van apendre per un moment a dallar com havien alguns dels seus padrins. Qui sap si ells un dia ho ensenyaran als seus nets..
Un cop fet l'herba, la que ja estava seca dallada uns dies anteriors, es va arroplegar en fileres i tot seguit es va posar en els arguens que duia el matxo del Joan, anant-la compactant, fins estar ben carregat fins dalt.
 I au! vam enfilar camí amunt fins a un paller de la Força d'Àreu, on la vam descarregar per guardar-la per aquest hivern, per finalitzar així una gran demostració de com es feia aquest ofici abans de l'arribada de les màquines de dallar, les empacadores i els tractors. 
Per ser la primera vegada la participació va ser un èxit, més de 70 persones!, el que ben segur garanteix una repetició per l'any vinent, qui sap si de nou per la festa major d'Àreu, per Sant Feliu.

1 comentari:

  1. Nen, ja t'he trobat! T'haurien de fer "fill honorífic de la VF", ets lo p. crack, jeje... Molt maco el reportatge del dia de la dalla, m'ha fet molta gràcia veure-ho! Em penso que t'agregaré als preferits! Per cert, boníssima i molt valenta la foto del perfil :-) Apa, ens veiem en breu. Per cert, no vull ser dolent però fixat en la foto de portada i títol del blog, potser hi trobes alguna cosa a faltar. Ja aniré xafardejant de tant en tant. Salut vallferrerenc! Moi

    ResponElimina

La Vall Ferrera