dilluns, 27 de setembre de 2010

De visita per les Fargues del Pirineu i preparant la propera Fira del Ferro Pirinenc

En el marc del projecte "Boscos de Ferro" que impulsa el Parc Natural de l'Alt Pirineu, junt amb col·laboració de l'Ajuntament d'Alins i altres entitats publiques i privades, es va organitzar el dissabte passat (18 de setembre) una excursió pels ciutadans de la vall, que estan interessats en  potenciar el patrimoni vinculat a l'explotació del ferro a la Vall Ferrera. El motiu de la sortida va ser conèixer de primera mà els exemples d'ús turístic més pròxims a la vall sobre el món del ferro: la Farga Rossell de la Massana (Andorra) i les Forges de Pyrenne de Montgaillard (Ariege). En total vàrem ser gairebé una cinquantena.
Vam sortir a les 8h puntuals com un rellotge d'Alins, recollint pel camí alguns veïns a Ainet i Araós. Vàrem parar a Castellciutat a fer un esmorzaret i sobre les 11:15 ja erem a la Massana, per visitar la Farga Rossell. La veritat és que va ser molt interessant i instructiu, i tots varem disfrutar de la visita en viu i de l'audiovisual posterior que hi tenen muntat. Una  meravella.
En acabat vàrem parar a dinar Soldeu i sobre les 17h vàrem arribar a Montgaillard, aprop de Foix, després d'un llarg trajecte per carreteres de corves i túnels...
A Montgaillard vàrem visitar el complexe que tenen muntat sobre els antics oficis de la zona, amb l'espai estrella, la Farga de Montgaillard, que posteriorment va ser tranformada en ferreria artesanal i va funcionar fins els anys 50. La visita guiada i en viu, tot i que en francés, va ser prou animada i instructiva i vàrem disfrutar de valent, especialment en el procés de treball del ferro.
La tornada llarga amb autocar va ser amortiguada en part pel passe de 2 pel·lícules. Però el llarg viatge va valdre la pena.
La següent cita serà la Primera Fira del Ferro Pirinenc a Alins aquest proper cap de setmana, 1,2 i 3 d'octubre de 2010, junt amb les jornades sobre el desenvolupament de la Vall Ferrera (Alins) i la reconstrucció d'un forn de reducció de ferro (Ainet de Besan), tal com eren els de l'època romana. Bé tot un programa intens que no us podeu perdre de cap de les maneres! Si en voleu tenir més detall baixeu-vos-el aquí:  Tríptic Boscos de Ferro i Reconstrucció d'un forn de reduccióPPer apuntar-vos a les jornades cal que us poseu en contacte amb Ecomuseu de les Valls d'Àneu al tel. 973 626436
Us hi esperem!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Vall Ferrera